בדף זה נרכז מידע על הקשר בין מוצרי פלסטיק ליישום גישת "הכלכלה המעגלית"
מוצרי הפלסטיק המהווים חלק משמעותי ממגוון המוצרים המאפשרים את אורח החיים המודרני, כפי שאנחנו רואים (או רוצים לראות) אותו. הדבר נובע משילוב של זמינות, מחיר נוח, והתאמה מיטבית של התכונות לצרכים.
ללא חומרים אלה העלות (הכלכלית והסביבתית) של אורח החיים המודרני, היו גבוהות בהרבה. יחד עם יתרונות השימוש בחומרים הפלסטיים, יש גם חסרונות. החסרון העיקרי, נובע מעמידותם יוצאת הדופן של החומרים, ביחד עם משך שימוש קצר במיוחד בחלק נכבד מהמוצרים המשמשים אותנו ביום-יום.
חברת BRUCKNER הכינה מסמכים מרוכזים:
אנחנו מייצגים בארץ את חברת KIEFEL TECHNOLOGIES מקבוצת BRUCKNER
עדכונים שוטפים ביוזמות לקידום כלכלת פלסטיק (ואריזה) מעגלית
[אוקטובר 2020]
בימים אלו התפרסם דוח התקדמות ביישום כלכלת פלסטיק מעגלית של קרן מקארטור לשנת 2020. הדוח מכיל מידע מעניין על היוזמות האחרונות לקידום כלכלת פלסטיק מעגלית אצל כל החותמים על ההתחייבות לשינוי רוחבי בדרך השימוש במוצרי פלסטיק, על מנת להפחית משמעותית את אובדן המשאבים כתוצאה משימוש לינארי בפלסטיק
ביוזמה משותפת של קרן מקארטור, WWF התפרסמה קריאה של המגזר העסקי ליצור במסגרת האו"ם אמנה גלובלית לטיפול בנושא פסולת הפלסטיק. מטרת האמנה ליצור מערכת כללים גלובלית ברורה שתאפשר איחוד המאמצים לצמצום דרסטי של זליגת פסולת הפלסטיק לסביבה. פרטים ניתן למצוא באתר היוזמה, כמו גם ריכוז מידע והמלצות לדרכי פעולה במסמך המפורט.
[מרץ 2020]
המועצה האקדמית המייעצת לאיחוד האירופאי EASAC פרסמה מסמך רחב הסוקר את מערכת היחסים המורכבת של אריזות פלסטיק וכלכלה מעגלית Packaging plastics in the circular economy. ההמלצות העיקריות של הדוח:
- להגביל או לאסור יצוא של פסולת פלסטיק
- להטמיע שיקולי יעילות המיחזור במנגנוני "אחריות יצרן מורחבת" קיימים
- לבחון אפשרות להרחיב את מנגנון הפקדון למוצרים נוספים
- לבנות את מערך המיחזור כך שיקדם פתרונות לפי היתרונות הסביבתיים של:
- מיחזור חזרה למוצר המקורי
- מיחזור לשימושים שונים מהמקור
- מיחזור כימי לחומרי גלם
- השבה לאנרגיה
- לקדם אחידות החומרים בשימוש לאריזה, על מנת לשפר את יעילות המיחזור
- לבחון בזהירות את הכוונה לחייב שימוש בחומר ממוחזר, על מנת להמנע מקידום פתרונות שאינן סביבתיים
- לקבוע סימון אחיד לאישור התאמה למיחזור
- לבחון חיוב משווקים בהקמת מערכת איסוף באתרי המכירה
- מחייבים בדיקה ממוקדת מקרה, האם ביו-פסטיק אכן מפחית את ההשפעות על הסביבה של המוצר
- מחייבים בדיקה ממוקדת מקרה האם השימוש בחומרים מתכלים אכן מועיל לסביבה
במסגרת תוכנית ה European Green Deal שהוכרזה בסוף 2019, עם הבטחה להוביל להובלת היבשת לכלכלה ניטראלית פחמתית, עם הבטחת מימון למגוון רחב של פעולות שינוי. פורסם החודש מסמך ההפעלה לכלכלה מעגלית Circular Economy Action Plan. המסמך כולל הגדרות כלליות להתאמת תכנון מוצרים לכלכלה מעגלית, ביחד עם ניתוח מפורט יותר לקבוצות מוצרים עיקריות (כולל פירוט לגבי אריזות ופלסטיק).
בתחילת החודש (עוד לפני שבאירופה ראו את סופת הקורונה המשמשת ובאה) נערך, כנס היסוד של ה European Plastic Pact. יוזמה שנועדה לאחד כוחות ביבשת להאיץ את המעבר לכלכלת פלסטיק מעגלית. מסמך ההתחייבות מפרט את השלבים והדרכים לקידום כלכלת הפלסטיק המחזורית, כולל יעדים כמותיים ברורים, על ידי:
- תכנון מוצרי פלסטיק שיתאימו לשימוש חוזר או מיחזור
- שימוש חוזר והפחתת משקל המוצרים
- הגברת האיסוף, המיון והמיחזור של פלסטיק לאחר השימוש
- הגברת השימוש בחומר ממוחזר
בצידו השני של הים הגדול, עוסקים במדידת תכולת החומר הממוחזר במוצרים. שני הגופים המייצגים את התעשיה פרסמו כמעט יחדיו כללים למדידה ובקרה על תכולת החומר הממוחזר במוצרים:
- איגוד הכימיה האמריקאי ACC פרסם מסמך הקובע את הכללים לחישוב תכולת החומר הממוחזר
- איגוד ממחזרי הפלסטיק מצידו, יצא ביוזמה דומה להקמת מערכת אישרור לתכולת החומר הממוחזר במוצרים
בשני המקרים קוראים הגופים לביצוע בקרה על תכולת החומר הממוחזר במוצרים על ידי גוף חיצוני מאושר, שהוסמך על ידי הגוף היוזם.
[ספטמבר 2019]
איגוד החברות לטיפול בפסולת באירופה FEAD מוציא נייר עמדה בנוגע לפלסטיק ממקור ביולוגיה ופלסטיק מתכלה העיקרון המוצג מתנגד לשימוש בפלסטיק מתכלה במוצרים לגביהם קיים מערך איסוף ומיחזור. איגוד הקומפוסטרים במדינת אורגון, הפיץ נייר עמדה המפרט 9 סיבות משמעותיות, בגללם אינם מוכנים לקבל פלסטיק ביו-מתכלה בקומפוסט, מתקני הטיפול שלהם.
בתגובה איגוד הביופלסטיק האירופאי פרסם נייר עמדה ששולל בחריפות את עמדת ה FEAD.
בהיבט הישראלי שני ניירות העמדה לא תואמים את מצב מערכת הטיפול בפסולת שלנו. מצב זה מקצין עוד יותר את חוסר הטעם בהחדרת חומרים מתכלים ביולוגית בלא להבטיח פתרונות קצה מתאימים. מצד שני, עקב פיגור המערכת, ניתן לכלול גישות מתקדמות לטיפול בפסולת פלסטיק בזמן פיתוח המערכת (בתקווה שיקרה פעם) על מנת להבטיח טיפול נכון בכל הזרמים.
במקביל יותר מ 100 גופים שונים, כולל איגודים וחברות פרטיות גדולות, לאורך שרשרת הערך של הפלסטיק, חתמו על הצהרת הצטרפות ל Circular Plastics Alliance אמנה שמטרתה להבטיח שלפחות 10 מיליון טון של פלסטיק ממוחזר ימצאו את דרכם כחומר גלם ליצור מוצרים חדשים באירופה עד 2025.
[מרץ 2019] – בהמשך למחקר ולדוחות (המפורטים למטה) שפרסמה קרן אלן-מקארטור. נוסדה יוזמה לעודד חברות להתחייב על יישום "כלכלת פלסטיק מחזורית". היוזמה הגיע בזמן מתאים מבחינת החברות הגלובליות. נכון לכתיבת שורות אלו (אביב 2019) יותר מ 350 ארגונים חתמו על התחייבות ליישום כלכלת פלסטיק מחזורית. כל החותמים על ההתחייבות מסכימים על יישום 6 צעדי מדיניות עיקריים שאמורים להוביל לעמידה ביעדי המדיניות:
- מניעת אריזות מיותרות וקשות למיחזור, על ידי תכנון ועיצוב מחדש של אריזות
- יישום מודלים של שימוש חוזר היכן שניתן
- כל אריזות הפלסטיק יתאימו לשימוש חוזר, למיחזור או לקומפוסטציה
- כל אריזות הפלסטיק ייועדו בפועל לשימוש חוזר, מיחזור או קומפוסטציה
- ינותק הקשר בין השימוש בפלסטיק לצריכת משאבים מתכלים
- כל אריזות הפלסטיק יהיו חופשיות מחומרים מסוכנים או מזיקים
פרטים נוספים ניתן למצוא באתר NewPlasticEconomy
[יולי 2018] נערך כנס בנושא בארץ. נציג ה DSD מגרמניה הציג את הנושאים שעל הפרק
[ינואר 2018] הפרלמנט האירופי מפרסם את מסמך
A EUROPEAN STRATEGY FOR PLASTICS IN A CIRCULAR ECONOMY
[נובמבר 2017] דוח שהתפרסם לאחרונה, ומנסה לסכם את כל כמות הפלסטיק שיוצרה מעולם, והיכן ניתן למצוא בסביבה חומרים אלו. מעורר מחשבון כבדות, "לאן פנינו מועדות" כתעשיית הפלסטיק, ואיך אנחנו יכולים להמשיך להתפתח, תוך שיפור הסביבה והכלכלה בעולם.
מאחר ואנחנו שואפים כל העת להפחית את השפעותינו על הסביבה, יש מקום לבחון את התאמת תכנון המוצרים הפלסטיים לגישת הכלכלה המחזורית. הכלכלה המחזורית שמה לה למטרה לאפשר את אורך החיים המודרני, תוך צמצום צריכת המשאבים וההשפעות על הסביבה של אותו אורך חיים.
על מנת להכנס לתמונה, סרטון קצר
מידע מפורט על ריכוז ההשפעות על הסביבה של השימוש בפלסטיק, וכיוונים ליישום הכלכלה המחזורים בחומרים אלו, ניתן למצוא בקישורים הבאים.
ריכוז מידע על השימוש בפלסטיק באירופה – עדכן 2018 Plastics-Europe
מידע מלא על טביעת הרגל של החומרים הפלסטיים השונים ניתן למצוא Eco-Profile – PlasticsEurope
האתר כולל מידע מעניין על מסלול הייצור של החומרים הפלסטיים והקשרים בניהם
עבודה גדולה שבוצעה על ידי קרן אלן מק-ארטור עבור קבוצה גדולה של בעלי עניין New Plastic Economy
תוכנית הפעולה של הפורום הכלכלי העולמי, בהתאם למסקנות העבודה של אלן מק-ארטור World Economic Forum